Al verschillende gasten kwamen het melden: er huist een zeearend op Pean-buiten! Helaas hebben we hem nog niet kunnen vastleggen op camera, maar hiernaast vind je een foto van één van zijn familieleden in de Alde Feanen!

Met een spanwijdte tot wel 250 cm is de zeearend de grootste roofvogel van Nederland. De bijnaam ‘vliegende deur’ is dan ook erg toepasselijk. Lange tijd was de zeearend een zeldzame wintergast in Nederland. In 2006 was er voor het eerst een broedsucces, in de Oostvaardersplassen. Sindsdien zijn er meerdere jongen geboren die een eigen plek hebben gezocht in waterrijke gebieden met grote, stevige nestbomen. Zo ook in Nationaal Park De Alde Feanen.

Al vijf keer broedde de zeearend succesvol in De Alde Feanen. In totaal zijn er sinds 2017 8 jongen grootgebracht. Het broedseizoen is ook dit jaar goed begonnen! Maandag 14 maart werd het eerste ei gelegd en op vrijdag 18 maart volgde de tweede. Het leven op en rondom het nest is te volgen via een nestcam van Vogelbescherming Nederland.

© Pean-buiten 2022
Webontwikkeling door Convident