300 dagen geleden heeft wethouder Hans van Broekhuizen de eerste paal geslagen bij Pean-buiten. Sinds die ceremonie is er veel gebeurd. 4 maart staan de direct betrokkenen van Pean-buiten schouder-aan-schouder te kijken hoe de wethouder de heimachine in beweging zet. Niemand heeft dan enig idee wat een vreemd jaar het zal gaan worden. Op 12 maart gaat Nederland in lockdown.

Het eerste oefenhuis

Niemand van ons Pean-buiten-team heeft ooit een huis gebouwd. Daarom besluiten we om het voorjaar van 2020 te benutten met het bouwen van een eerste “oefenhuis”. Dat blijken we ook nodig te hebben. De balkenlaag op de heipalen gaat niet meteen goed en moet in zijn geheel worden vervangen. Gedurende de bouw verschuiven sommige binnenwanden nog een paar keer. De keuken wordt tijdens de bouw tóch nog een kook(schier)eiland. Als begin juni vakantiehuis Ljip klaar is, is iedereen trots en hebben we heel veel geleerd. Het is ook nodig dat het vakantiehuis klaar is. Inmiddels hebben we de lockdown vanwege de eerste coronagolf over ons heen gehad en dat zorgt ervoor dat het huis in aanbouw direct verhuurd is. Tot de decemberfeestdagen van 2020 is het geen moment meer vrij geweest.

Doorwerken in de lockdown

De lockdown zorgt ervoor dat Pean voor het eerst sinds 52 jaar geen groepsaccommodatiegasten heeft in mei en juni. Elk nadeel heeft zijn voordeel want dit geeft ons de ruimte om samen met onze leveranciers gas te geven. In het veld aan de achterzijde van de Berch graaft Thomassen Akkrum een gigantisch gat waar Afmitech Friesland een enorme betonnen rioolput plaatst. Heibedrijf Funderingstechniek Heech heeft de kans om op redelijk droge grond de andere 6 vakantiehuizen aan het water te heien. De zomer wordt benut om afspraken te maken met bouwbedrijf Sytse Douwe van der Vegt.

Gas erop

Vanaf september gaat het gas er écht op bij Pean-buiten. Het ene na het andere vakantiehuis krijgt de stalen profielen op de heipalen. Per huis kost het één dag om de vloer, de wanden en het dak erop te zetten, en zo staan er na een dikke week opeens 7 nieuwe cascohuizen. Sommige vakantiehuizen zitten nu nog in de kerstrode folie en bij andere zit de prachtige Lunawood gevelbekleding er al op. Vakantiehuis Ljurk is inmiddels af en krijgt op 25 december haar eerste huurder.

Online bouwen

Ook online staat de fundering van Pean-buiten als een huis. In het marketinggeweld van de grote aanbieders doen we ons best om op te vallen. En dat lukt. Vanaf het moment dat de vakantiehuizen aan het water boekbaar zijn, komen de boekingen binnen. De eerste boeking wordt met gejuich ontvangen en gevierd met taart. Gelukkig laten we de gewoonte van de taart daarna achterwege, anders hadden we het denk ik niet overleefd: de boekingen stromen werkelijk binnen!

De mensen nemen niet de gok om een buitenlandse reis te boeken. En ook niet meer de gok om last-minute iets te boeken voor de lente en zomer van 2021. We geven ze geen ongelijk!

De meeste gestelde vraag van ons aan de nieuwe gasten: “Hoe heeft u Pean-buiten gevonden?”. De antwoorden lopen uiteen, maar met name de ligging van deze vakantiehuizen aan het water zorgt ervoor dat er langzamerhand schaarste begint te ontstaan in sommige periodes.

En door

Terwijl de boekingsmachine op stoom aan het komen is, slaan we buiten nog eens 50 heipalen de grond in voor 5 huizen. De stalen profielen liggen klaar voor het ontvangen van de houtskeletonderdelen. Omdat de aannemer ook in de kerstvakantie doorwerkt, verrijzen er in januari nog eens 5 vakantiehuizen aan het water.

Vanaf april 2021 zijn de vakantiehuizen klaar en kunnen onze gasten genieten van de prachtige ligging aan het water en de sportieve activiteiten op het water.

Zoekt u nog een unieke vakantie aan het water? Een huis met twee badkamers? Of een huis met een ligbad? Een kinderhuis vlak bij onze speeltuin? Een groepje huizen voor twee gezinnen en een opa en oma? Of juist dat rustig gelegen huis aan het weiland?

Gebruik de kerstvakantie om te boeken bij Pean-buiten.

© Pean-buiten 2024
Webontwikkeling door Convident