Deze week ben ik er weer eens vol op gewezen dat niets is wat het lijkt. Ooit leerde ik van Stephen Covey over Paradigma-shift: Je vindt ergens iets van. En dan kom je er achter dat dat helemaal niet klopt.
Ik vind al jaren ergens iets van. Heel sluimerend maar toch. Dat gaat over van die wat oudere mannen, die in Latijns-Amerika op dorpspleinen domino spelen.

Luister je dit verhaal liever? Klik dan hier

Kinderspelletje

Het beeld vind ik prachtig. De platanen, de gegroefde gezichten, de ontspanning van het spelletje, de kameraadschap van de pensionado’s…. Maar waarom domino? Dat is een kinderspelletje om tot zes te leren tellen. Het is wel ontspannen, denk ik, want het is super-simpel.

Imposante ‘klik’

Dat was mijn vooroordeel. Tot deze week. Want die oude mannen bereiden eigenlijk een staatsgreep voor tijdens domino. Nee, ik was op vakantie met twee andere gezinnen. En één van die gezinnen heeft een Mexicaanse vader: Rafael. Hij is Mexicaans, dus op de eerste avond pakt hij dan ook de domino-set erbij. Niet zomaar een set. Mooie parelmoer ingelegde stenen. Net wat dikker en zwaarder dan je zou verwachten. Hij gaat zitten met zijn dochter van 13: Aimee. Er ontstaat een soort showtje. De stenen worden geschuffeld. Vader en dochter pakken zeven stenen. Er daalt een stilte neer tussen hen. De stenen worden met een imposante ‘klik’ tegen elkaar geschoven en recht gezet.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Ik kijk het tafereel van aan afstandje met een glimlach maar ook met wat verbazing aan. Wat een bombarie om domino. Dan fronzen de voorhoofden zich. De dubbel zes ligt er als eerste. Het duurt even voor de hand van Aimee beweegt en behoedzaam een steen pakt die ook een zes heeft aan een kant. Dan is Rafael aan zet. Hij mompelt en peinst. Ik denk: “Kerel, je kunt wel of niet., dan leg je aan en dan is je dochter weer. Hoe moeilijk kan het zijn?”

Jij moet tellen

Rafael heeft door dat ik kijk. “Wil je meedoen?” vraagt hij. Om nou op avond één meteen “nee” te zeggen is wat flauw. “Oke. Prima”. Ik schuif aan. Ook ik pak zeven stenen. Rafael: “Weet je hoe het moet?” Ehhh hallo? Wat denk je… Ja! En dan komen er drie Nederlandse woorden met een zwaar Mexicaans accent uit zijn mond. Woorden die mijn paradigma shift starten: “Jij moet tellen.”


“Kijk”, zegt hij. “Van de stenen met de zes zijn zeven soorten: 6-wit, 6-1 etc. tot 6-6. Dus als er 6 zessen liggen en jij hebt de 7-de zes, dan weet je dat je de baas bent. Dus… Jij moet tellen.”

Ingemaakt

Wat! Dit wist ik niet. Je moet tellen. Dan weet je wat er ligt. Je weet dan ook wat de ander heeft. Rafael en Aimee weten halverwege het potje al precies wat ik nog heb staan. Ik word ingemaakt. Soms schuift Rafael direct na zijn beurt al provocatief een steen, op zijn kop, naar voren. Die gaat hij straks neerleggen. Hij laat zien: Ik weet al wat iedereen gaat doen. Ongelofelijk.
Het is verslavend. We blijven spelen. Net als in Latijns-Amerika, spelen we tot de sterren aan de hemel staan. Net als op de pleinen van Mexico City komen de anderen er omheen zitten. Ze tellen mee. Er wordt gejoeld. Er wordt adem ingehouden. We zijn niet meer in Oostenrijk. We zijn in Mexico.

Vooroordelen en Overtuigingen op de Miracle Morning

Mijn paradigma-shift is compleet. Domino blijkt een heel boeiend en intelligent spel. Dat wij het met kinderen zo spelen als we doen… Dat is eigenlijk heel vreemd.
Net als ik, zit jij ook vol met vooroordelen. En als je nu denkt: “Nee hoor, ik niet”. Dan heb je je eerste vooroordeel over jezelf al te pakken. En je eigen paradigma’s kunnen je behoorlijk dwars zitten. Bij Pean-buiten hebben we een retraite ontwikkeld waarin dit aan de orde komt. Op de eerste dag van de Miracle Morning retraite ga je zoek naar jouw overtuigingen over jezelf. Overtuigingen die je misschien wel beperken te worden wat je zou kunnen worden. Alleen dat proces al is de moeite waard om deze retreat te boeken. Daarna leer je een routine aan om in de vroege ochtend aan jezelf te werken waardoor je je volle potentieel bereikt: De Miracle Morning.


Als je meer informatie wilt, klik dan op de knop hieronder. Als je contact met ons wilt opnemen, kun je op de WhatsApp-knop klikken.

Christophe

Miracle Morning bij Pean-buiten

© Pean-buiten 2024
Webontwikkeling door Convident