Watersport, natuur en cultuur

Pean-buiten ligt in het buurtschap Pean aan de hoek van de Wijde Ee. Pean is een verbastering van een oud-Friese term voor ‘op het water’. Dat is toepasselijk want het water speelt een belangrijke rol in de omgeving. Het gebied is bekend vanwege de geweldige watersportmogelijkheden. De combinatie van het laagliggende land en het waterrijke gebied zorgt ook voor geweldige natuurbeleving. De huisjes bij Pean-buiten zijn niet voor niets vernoemd naar weide- en watervogels die er voorkomen. En cultuur snuiven kan ook dichtbij Pean-buiten heel goed.

Zeilen, varen en vissen

De mogelijkheden voor plezier op het water zijn eindeloos bij Pean, in alle seizoenen. We verhuren graag een of meerdere van onze boten aan je.

Bij Pean zijn verschillende zeilboten te huur. Natuurlijk de polyvalk, de ideale boot voor een dagtocht met vrienden of familie door de omgeving. Als je zelf niet kunt zeilen, maar toch met een valk het water op wilt, kunnen we meestal wel zorgen voor een schipper die met je meegaat aan boord. Daarnaast verhuren we ook Laser-pico’s en optimisten. Beide zwaardboten, voor verschillende leeftijden.

Naast zeilboten, kun je ook twee verschillende motorboten huren bij Pean: een elektrische sloep of een kleine motorboot met buitenboordmotor. De sloep is geschikt voor 6 personen, voor mooie dagtochten. Lekker picknicken in de boot of ergens in een weiland. Of ga gezellig lunchen in een van de Friese dorpjes die je onderweg tegenkomt.

Is de motor je niet sportief genoeg, huur dan een SUP-board of een kano. Ook prachtig om in de vroege ochtend of laat op de avond nog een rondje te maken.

We verhuren bij Pean ook bootjes die geschikt zijn om te vissen. Met elektro- of een benzinemotor.

Op het land

Natuurlijk is er op het droge ook van alles te beleven rondom Pean. Je kunt prachtig wandelen en fietsen door het natuurgebied ”de Alde Feanen”. Er zijn verschillende fietsroutes langs Pean. De fietsen neem je of zelf mee of je huurt eenvoudig een fiets of E-bike bij het huisje.  Populair is de pontjesfietsroute ”De acht van Grou”, met maar liefst 7 pontjes onderweg. Fietsen door Aldeboarn en weer een ander veengebied ”de Deelen” of juist langs het Prinses Magrietkanaal richting Sneek, is ook een mooie belevenis.

Wandelen kan natuurlijk rondom Pean. Je ziet dan de weilanden, het Botmeer en de bijbehorende vogels. Maar ook aan te raden zijn de wandelroutes op een paar minuten rijden vanaf Pean. Zoals bij de Veenhoop (Kraenlânnen), de Deelen of de Alde Feanen.

Nabij gelegen watersportdorpen Akkrum en Grou zijn zeker in het watersportseizoen levendige plaatsen. Sportstad Heerenveen en hoofdstad Leeuwarden liggen binnen bereik van 25 km.

 

Friesland #3 Lonely Planet

Natuurlijk Friesland. Je kunt vanaf Pean, door de centrale ligging, alle richtingen op. Bekijk wat Friesland te bieden heeft in de hele provincie. Prachtige cultuurhistorisch waardevolle gebouwen, musea, eilanden, meren, kustlijnen en natuurlijk de 11 steden.

Met 4 minuten rijden ben je vanaf Pean op de A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen. Een prachtige uitvalsbasis voor mooi ontdekkingsreis door Friesland.

We geven je graag tips voor leuke activiteiten.

Waarom Pean-buiten?

De ultieme natuurbeleving

Wij houden ervan dat de natuur ‘een beetje haar eigen gang gaat’

Ideale watersportlocatie

Voor de echte watersportbeleving ga je naar Pean-buiten

Rust en ruimte

De huisjes aan het water van Pean-buiten bieden dat allemaal

© Pean-buiten 2023
Webontwikkeling door Convident