Een stukje land, wat doen we ermee?
In 2012 hadden we een kaal stuk weiland bij Pean en wisten niet goed wat we ermee wilden. Een leuke plek ‘s zomers voor de zeilschoolcursisten om een spel te doen, dat zou wel heel mooi zijn. In de herfst van 2013 plantte een groep werknemers van de sociale werkplaats uit Sneek dat kale weiland in met maar liefst 2000 minibomen en -struiken. We zouden wel zien wat het werd. Bomen en struiken die veel vocht aan de grond onttrekken, was altijd beter dan een nat weiland dat je moest maaien. Sommige boompjes overleefden de winter niet (en dat is maar goed ook achteraf). En zo groeide het terrein tot 2018 gewoon stilletjes vol. Kleine stokjes werden bomen. Het Peansterbosk was een feit.
Steeds meer dieren vonden er een plekje: van reeën tot muizen van uilen tot salamanders. Ook tijdens de zeilkampen werd er menig spel gespeeld in het steeds dichter wordende bos. Een mooi natuurlijk plekje, maar de benutting ervan kon beter.
Vragen en plannen
In diezelfde jaren kregen we bij Pean steeds meer vraag naar de verhuur van een paar huisjes of een heel kleine accommodatie. Tijdens de zeilschoolweken in juli en augustus hebben we vaak meer slaapplaatsen nodig dan we in de bestaande groepsaccommodaties beschikbaar hebben. Deze vragen leidden tot het plannen maken voor Pean-buiten: een niet alledaags, klein vakantiepark met zeer uiteenlopende typen vakantiehuisjes. Ze zien er anders uit dan de 13 uit een dozijn op veel vakantieparken en staan aselect en met zeer veel onderlinge afstand tot elkaar, verdeeld in het Peansterbosk. De huisjes aan het water noemen we waterlodges.
Waarom Pean-buiten?
De ultieme natuurbeleving
Wij houden ervan dat de natuur ‘een beetje haar eigen gang gaat’
Ideale watersportlocatie
Voor de echte watersportbeleving ga je naar Pean-buiten
Eigenzinnige huisjes
12 huisjes aan het water – anders dan anders op een unieke plek
Ontwerp en sfeer
Er zijn 4 ontwerpen voor de eigenzinnige huisjes van Pean-buiten gekozen. Daarbij is door de architect goed gekeken naar de verschillende plekken binnen Pean-buiten. De huisjes zijn naar buiten gericht ontworpen. Lees een uitgebreid interview met de architect Erik de Boer. Samen met binnenhuisadviseur Jane Lam zijn de huisjes van binnen zo efficiënt mogelijk, maar tegelijk sfeervol en praktisch ingericht. Daarbij is ook weer de gedacht aan de stand van de huisjes.
Elk huisje heeft niet alleen van binnen een eigen sfeer, maar is door de ligging ook totaal anders. De een kijkt uit op de Friese weilanden, de ander juist op het vaarwater. Sommige zijn juist gericht op de waterpartij middenin het plan.
Bekijk alle huisjes
De stand zomer 2020
Het eerste huisje dat in de verhuur is gegaan is ‘Waterlodge Ljip’. De belangstelling is groot en het huisje is in de zomer van 2020 bijna non-stop verhuurd aan families, stellen en kleine vriendengroepen. Dit was een mooie voorbode voor de resterende huisjes, die in het voorjaar 2021 allen gereed zijn gekomen.
En het mooie is: deze huisjes kun je nú reserveren! Elk huisje is omschreven op de website (voor hoeveel personen en welke voorzieningen er zijn).
Bekijk ze hierOnze partners
Samen met onze partners zorgen wij voor een duurzaam verblijf bij ons Pean-buiten. Wij vinden het super leuk om met onze partners samen te werken en we willen jullie graag laten weten waarom!
Lees hier meer over onze partners