Een nieuwe verrassing

De route naar een vergunning voor onze 12 vakantiehuisjes aan het water is goed doordacht maar zorgt toch voor verrassingen. Nadat we de zenuwslopende waterspitsmuizentest goed hadden doorstaan, komt er direct weer iets nieuws op ons af: een archeologische onderzoek.

Een kleine nederzetting blijft moedig weerstand bieden…
Pean ligt behoorlijk afgelegen. Midden in de natuur, aan prachtig open vaarwater. Dat is één van onze unieke pluspunten. Door die ligging kunnen we de ‘’wereld zoals hij in de rest van Nederland is’’ altijd wat buiten de deur houden. We vergelijken ons wel eens met zo’n klein Gallisch dorpje…

Elke Asterix en Obelix heeft dezelfde introductietekst. Iedereen kent hem wel. En dit lijkt er wel een beetje op: in de 21ste eeuw is heel Nederlands bezet door globalisering, gebrek aan tijd, stress en mobilofonie. Heel Nederland? Nee, een kleine nederzetting blijft moedig weerstand bieden…

Deze openingstekst geeft goed het gevoel weer wanneer je uit het drukke, gehaaste Nederland vertrekt en op Pean aankomt. Pean, de plek waar je maximaal kunt onthaasten.

Vanuit die gedachte vinden wij het prachtig dat er een onderzoek bij Pean wordt verricht om na te gaan of er ook oude nederzettingen of archeologische vondsten of misschien wel Romeinse helmen aanwezig zijn in de bodem bij Pean. Die zouden mogelijk worden vernield als we heipalen in de grond slaan en sleuven voor riool-, water-, stroomleidingen gaan graven voor de bouw van de vakantiehuisjes.

Bovengrondse nederzetting
Wij weten allang hoe het zit. In deze bodem is geen nederzetting te vinden. Die nederzetting is boven de grond en heet Pean. Deze ‘’oude’’ nederzetting houdt nog altijd stand tegen de invloeden van buitenaf. In dit licht bespreken we ook onze bedrijfscultuur. “Stel we waren een klein dorp, welke normen en waarden had dat dorp dan? En welke gewoontes en gebruiken?”

Het team van Pean vindt het desondanks prachtig als de grondboren de bodem ingaan om te zien of er nog wat te vinden is. We hopen er zelfs een beetje op. Misschien het schedeltje van hondje Idefix? Of het bot van een everzwijn? De harp van de bard Kakofonix? Het schild waarop stamhoofd Heroïx werd rondgedragen? Een flacon toverdrank? En wie weet toch zelfs die Romeinse helm?

De grondboor haalt alleen klei, veen, een beetje zand en weer heel veel veen omboog. Maar onze eigen nederzetting Pean staat er nog en is weer een stap dichterbij het plaatsen van 12 nieuwe hutjes. Op naar het volgende avontuur! Maar eerst: tijd voor het feestmaal aan een ronde tafel!


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke kortingen?

Laat hier je gegevens achter.

Nieuwsbrief
© Pean-buiten 2024
Webontwikkeling door Convident