Bij Pean-buiten willen wij iedereen kennis laten maken met wat de natuur allemaal te bieden heeft. De mensen die in onze splinternieuwe lodges verblijven, zitten midden in de natuur en kunnen al genieten van de mooie en relaxte omgeving. Maar hoe laten we jullie nog meer van de natuur zien? Een voedselbos! Dat was het! Maar wat weten wij daar eigenlijk precies van? Die kennis zal niet genoeg zijn om helemaal zelf een voedselbos aan te planten. Dus we hebben contact gezocht met Eetbaargroen om ons te helpen. We kregen contact met Bouwie en Monique die erg enthousiast waren over het aanplanten van een voedselbos bij Pean-buiten.

En het begin van het voedselbos is er!! Afgelopen weekend (5-7 maart) hebben wij met een aantal deelnemers veel kennis opgedaan over het aanleggen van een voedselbos, waarna we deze kennis in de praktijk hebben gebracht en daarmee het begin van het Pean-buiten voedselbos!

Kennismaking

Het weekend begon met een leuke kennismaking. Het was een kleine groep, maar niet alleen deelnemer vanuit Friesland, ook deelnemers uit de Randstad waren dit weekend bij ons voor de workshop ‘Voedselbos aanleggen’. De deelnemers hadden allemaal hun eigen belangen om mee te doen met de voedselbos workshop, maar wat ze allemaal gemeen hadden was dat ze graag in de natuur zijn en meer wilden weten over het aanplanten van eetbare bomen en planten. (een voedselbos)

Eetbaargroen

Op zaterdagmorgen hebben we van iedereen gehoord wat hun motivatie was om mee te doen. Het was leuk om te horen wat de verschillende motieven waren voor het deelnemen aan de workshop.

Monique en Bouwie hebben ons daarna van alles geleerd over de verschillende bodemsoorten en de bomen en planten die daar het beste bij passen. Wat het leuke was tijdens deze workshop, is dat ons werd verteld van welke bomen, planten en struiken we kunnen eten. En welke delen van deze bomen, planten en struiken precies eetbaar zijn. We werden soms heel erg verrast door de eetbare natuur.

Buitenspelen

Met de net opgedane kennis in ons hoofd hebben we onze kaplaarzen aangetrokken en zijn we de natuur ingedoken. Eerst hebben we met elkaar gekeken naar de huidige situatie van het terrein. Daarna hebben we bodemonderzoek gedaan en de pH waarden in beeld gebracht. Aan de hand van deze onderzoeken en de opgedane kennis hebben we in groepen ontwerpen opgesteld en aan elkaar gepresenteerd. Zo waren we zelf allemaal creatief bezig en tegelijkertijd leerden we van elkaar. Het was een leuke, leerzame en intensieve dag, dus hadden we wel wat lekkers verdiend!

Zondagmorgen zijn we verder gegaan met de workshop en hebben we de opgedane kennis gelijk in praktijk gebracht. Wij (van Pean-buiten) hadden in overleg met Bouwie en Monique verschillende bomen en planten aangekocht die passen bij de bodem van ons terrein. Doordat we dit van tevoren al hadden ingekocht, konden we naast de theorie ook praktijkervaring opdoen tijdens het aanplanten.

Leerzaam en gezellig weekend

Het was een geslaagd weekend, waarin we samen heel veel hebben geleerd. √Čn samen ons Pean-buiten voedselbos hebben aangeplant! Wil jij zien hoe het voedselbos er deze zomer bij ligt? Boek dan nu jouw waterlodge en ontdek van welke planten jij kunt eten!

Boek nu jouw waterlodge!

© Pean-buiten 2024
Webontwikkeling door Convident